Zwangerschap en sauna

Gezond eten en voldoende slapen is ontzettend belangrijk tijdens uw zwangerschap. Maar wist u al dat het belangrijkste is dat u ontspannen bent en geen stress heeft? Stress kan negatieve gevolgen hebben voor de ontwikkeling van uw kindje. Kom daarom eens ontspannen tijdens uw zwangerschap bij SpaSense! U kunt tijdens uw zwangerschap naar de sauna gaan als u dat voor die tijd ook al gewend was. Er zijn wel een aantal dingen waar u op moet letten. Wij hebben de belangrijkste punten voor u opgesomd. Bent u zwanger en wilt u voor het eerst gaan? Dan raden wij u af om naar de sauna te gaan. Uw lichaam is dan nog niet gewend aan de grote temperatuurswisselingen.


De eerste drie maanden en de laatste zes weken

Als u voor uw zwangerschap al gewend was om naar de sauna te gaan, dan kunt u dat tijdens uw zwangerschap nog steeds blijven doen. Er zijn wel een aantal dingen waar u rekening mee moet houden.


  • De eerste drie maanden raden wij u af om naar de sauna te gaan. Uw kindje is dan nog volop in ontwikkeling en de hoge temperaturen van de sauna zouden dan schadelijk kunnen zijn. 
  • De laatste zes weken raden wij baden af waarin u zit, ligt of drijft. Denk bijvoorbeeld aan whirlpools, hottubs, kruidenbaden en een zoutwaterbad. De laatste zes weken zou u al enige ontsluiting kunnen hebben waardoor de kans op een infectie groter is. Goed nieuws: zwemmen kan wel. 

Waar moet u op letten?

  • Vermijd te warme sauna's en neem plaats op het laagste bankje dichtbij de uitgang. Op die manier kunt u de sauna gemakkelijk verlaten als het u te warm wordt.
  • Koel langzaam maar goed af. Gebruik daarvoor bij voorkeur een koudwaterslang of een koude douche
  • Uw lichaam heeft tijdens de zwangerschap meer moeite om zich aan te passen aan wisselende temperaturen. Neem daardoor een langere rustperiode dan normaal tussen de saunarondes door.
  • Blijf niet langer dan 10 minuten in de sauna.
  • U kunt tijdens uw zwangerschap geen gebruik maken van de infraroodsauna in verband met de straling van de infraroodlampen.
  • Een zonnebanksessie is niet aan te raden omdat u een grotere kans heeft op een zwangerschapsmasker. Een zwangerschapsmasker is een vorm van hyperpgimentatie dat ontstaat door de zwangerschapshormonen in combinatie met de UV straling.

Tip: Met een ontspannende facial bent u pas écht helemaal ontspannen!


Voordelen van uw dagje sauna tijdens uw zwangerschap

Houdt u erg veel vocht vast? Tijdens een dagje sauna raakt u het overtollige vocht snel en gemakkelijk kwijt. Een ander bijkomend voordeel is dat uw spieren worden ontlast. We weten allemaal dat we veel lichter zijn in het water. Een rondje zwemmen is een verademing voor uw spieren. Daarnaast wordt uw bloedsomloop gereguleerd door de constante wisseling van temperaturen.